SFDS School Playground Regeneration Project

by St. Francis de Sales Juniors in Liverpool, England, United Kingdom

SFDS School Playground Regeneration Project
We did it
On 18th July 2019 we successfully raised £935 with 15 supporters in 28 days

We want to improve our school by regenerating our playground area to give children the playground they deserve.

by St. Francis de Sales Juniors in Liverpool, England, United Kingdom

St. Francis de Sales Catholic Junior School was first established in 1885. It has been an integral part of the Walton community ever since. As of 2019, we are a large four-form entry junior school, with over 420 pupils on roll.

We are incredibly proud of the work we do at St. Francis de Sales, offering a rich and diverse curriculum, with high standards for everything. However, one aspect of our school is noticeably behind everything else: the condition of the playground area. We often receive comments about the notable difference between the inside of the school and the outside of the school and how they don't really belong to each other. In the past, our playground has drawn comparisons to a prison and a car park. We desperately want to change that.

We are not a school that is blessed with green areas or space of any significance. We are surrounded on all four sides by houses or businesses and we are also situated on top of an underground railway line. As a result, any redevelopment work is expensive and unless it is linked to the safeguarding of the children, is often overlooked as teaching and learning takes priority. It is no secret that schools' budgets are stretched thinly - something which is becoming more difficult with each passing year.

Our aim is to gain funding from our wider school community, alongside additional funding from the Cruyff Foundation, to help provide our children with the playground they deserve. 

The funding will be used to:

* Paint colourful markings on the playground surface, which will be used for PE lessons, after school clubs and playground games. 

* Redevelop the boards on the far playground wall, which have been destroyed over time by the weather and local pest problem.

* Add colourful visual timelines to the wall, inspiring children to engage with the history curriculum.

* Bring local artists into school to create inspiring and bespoke projects which enrich the playground area.

Some of the impacts we hope this project will have include:

* A more colourful, inspiring place for children to spend their playtimes each day.

* Better and more effective playtimes, with improved social skills and mental health for children.

* Increased pride in the local environment, developing healthy levels of respect for the community.

We thank you for your generous donations and for your support in helping to make our school a better place for the children.

Rewards

This project offers rewards in return for your donation.

£1,000 or more

Handwritten 'Thank You' letter

We will tweet out a message thanking you and send a handwritten letter from a child, thanking you for your contribution.

Got an idea like this?

Our crowd has raised over £60 million for bright ideas and good causes.